Teleskooplaadurid põllumajanduses ja ehituses

0

Teleskooplaadurid on aastate jooksul tõestanud oma universaalsust põllumajanduses, samuti kasutatakse neid ehituses ja ka teistel tegevusaladel.  Teleskooplaadurite valimisel ei tohiks püüda ainult kulusid minimeerida, vaid valida kõige optimaalsem masin, mille tõstevõime ja tõstekõrgus on sellised, mis võimaldavad teha kõiki plaanuitud tõid, samas jätmata liiga suurt varu. Lisaks on oluline hinnata ka töötingimusi ja tööpiirkonna suurust, sõitude pikkust, töö intensiivsust, plaanitavate koormate suurust, kaalu ja stabiilsust. Sobiva seadme valimisel tuleb kindlasti kaaluda ka muid masinaid nagu kahveltõstukid, kompaktlaadurid, rataslaadurid jne.

Teleskooplaadurite põhiomadused

Teleskooplaaduritel on võrreldes muude tõsteseadmetega mitmeid eelised, samas teatud olukordades ka puuduseid.  Kahveltõstukid on mõeldud samuti koormate teisaldamiseks ja tõstmiseks, masinad on kompaktsemad ja väiksema ruumi vajadusega, samas ei saa neid kasutada pehmemal pinnasel ja piiratud on ka nende tõstekõrgus. Frontaallaadurid on kasutatavad sarnastes tingimustes nagu teleskooplaadurid, nende tõstevõime ja mõõtmed on suuremad, kuid tõstekõrgus oluliselt väiksem. Teleskooplaadurite eeliseks on nende universaalsus, sama masinaga saab tõsta üsna suuri raskuseid ja samas vajadusel koormaid ka väga kõrgele tõsta. 

Teleskooplaaduri tööorganiks on teleskoopnool, mille üksteise sisse käivad sektsioonid võimaldavad sisse tõmmatuna masina mõõtmed hoida kompaktseina, samas noole välja lükkamisel võib selle tõstekõrgus ulatuda isegi 17 meetrini. Suuremate tõstekõrguste puhul kasutatakse stabiilsuse tagamiseks tugikäppasid. Põllumajanduses kasutatavad teleskooplaadurid on enamasti 3-4 t tõstevõimega ja 6-7 m tõstekõrgusega, nendega saab suure hulga mitmesuguste tööorganite abil teha väga palju erinevaid töid. Ehituses ja mujal kasutavad teleskooplaadurid on tõstevõimega 2-6 tonni ja tõstekõrgusega 6-17 meetrit. Samas toodetakse ka väga suure tõstevõimega teleskooplaadureid ning lisaks tavapärastele ka ekskavaatoritele sarnase pöörleva pealisehitusega mudeleid.

Teleskooplaadurite kasutuskohad

Teleskooplaadurid on väga laiade kasutusvõimalustega, nendega saab tõstekahvleid kasutades kaupu laadida, koppasid kasutades erinevaid materjale lükata, tasandada või laadida. Teleskooplaadurite lisaseadmete valik on väga lai, sealt leiab lisaks kahvlitele ja koppadele haaratseid, tänavharju, tõstekorve jne. 

Põllumajanduses on teleskooplaadurid väga levinud, kuna nendele leidub tööd aastaringselt, nii erinevate materjalide laadimisel, kuhjadesse lükkamisel ja talvel lumekoristusel ning teede lahti lükkamisel. Universaalsusest tulenevalt on teleskooplaadurid pidevalt töös ja töötunde koguneb aasta jooksul päris palju.

Ka ehituses on peamiseks eeliseks just universaalsus ja erinevate tööde tegemise võimekus. Sama masin võib ehitusplatsil koormaid maha laadida, materjale kõrgematele korrustele tõsta, samas ka platsi tasandada või puistematerjale teisaldada ning vajadusel tõstekorviga inimestel kõrgustes töötamist võimaldada. Universaalne masin tähendab vähem kulusid ja kiiremat reageerimist ehitusplatsil kiiresti muutuvatele vajadustele.

Kuna teleskooplaadurid on aktiivselt kasutuses, tuleb selle operaatoril veeta kabiinis palju aega, seega peab ka masina kabiin ja juhtseadmed olema ergonoomilised ning mugavad. Tuntud tootjate masinatel ongi ruumikad soojenduse ja konditsioneeriga varustatud kabiind, käepäraselt asetatud juhtimise- ja kontrolli seadmed.

Teleskooplaaduri hankimisel on üheks võimaluseks ka kasutatud masin ja Mascus on suurepärane koht sobiva ning tasukohase kasutatud teleskooplaaduri leidmiseks.

Populaarsemad teleskooplaadurid

Teleskooplaadurite nõudlus on pidevalt kasvanud ja seetõtu lisandub ka juurde uusi tootjaid või hakkavad muude masinate tootjad ka teleskooplaadureid tootma. Kõige tuntumad tootjad on Manitou, JCB, Merlo, aga ka Caterpillar, Bobcat, Magni jne

Manitou teleskooplaadurid

Prantsuse tootja Manitou alustas maastikutõstukite tootmisega, üsna pea lisandusid valikusse ka teleskooplaadurid. Manitou on pälvinud kasutajate usalduse, kuna nende tooted on vastupidavad, funktsionaalsed, usaldusväärsed ja kõrge kvaliteediga.  1972. aastal algas Manitou tegevuse laienemine rahvusvahelistele turgudele, mille tulemusel on avatud esindused 30 riigis. Manitou toodab teleskooplaadureid vastavalt sektorite vajadustele, põllumajanduse jaoks MLT seeriat, ehituse jaoks MT ja MHT seeriat ning pöörleva pealisehitusega MRT seeriat. 

JCB teleskooplaadurid

Alates ettevõtte loomisest on JCB järjepidevalt investeerinud arendusse, viinud läbi erinevaid tehnilisi uuringuid ja katseid, järginud kõige arenenumaid  tehnoloogiaid, rakendanud uuenduslikke lahendusi, et saada turuliidriks ning pakkuda kasutajatele usaldusväärseid ja kvaliteetseid seadmeid. Seetõttu on JCB kasvanud üheks suurimaks ehitusmasinate tootmise ettevõtteks. 

Ka JCB toodab teleskooplaadureid kasutamiseks nii ehituses kui põllumajanduses, lisaks on valikus ka teleskoopnoolega tõstuk Teletruk, kus on ühendatud kahveltõstuki kompaktsus teleskooplaaduri universaalsusega. 

Merlo teleskooplaadurid

Merlo alustas ehitustehnika tootmist 1964. aastal, esimene teleskooplaadur valmis 1981. aastal. Sealt alates on Merlo olnud pidevalt teleskooplaadurite uute lahenduste turule tooja, näiteks esimene pöörleva pealisehitusega või esimene spetsiaalselt põllumajanduse jaoks tehtud teleskooplaadur. Ka Merlo valikus on erinevaid teleskooplaadurite mudeleid, millest üks tuntumaid on P40.

Kasutatud teleskooplaadurid on alati odavamad kui uued, nende maksumus sõltub seadme vanusest, omadustest, tootjast, töötundidest  jne. Mascuse valikust leiate suure hulga paljude tootjate kasutatud teleskooplaadureid. 

Sotsiaalse meedia jagamine:
FacebookTwitterLinkedIn

Lisa kommentaar