Starship and crane reflection in the SpaceX helmet visor

Mega masinad SpaceX rakette koostamas

0

Vahel on vaja suurimaid masinaid, et kokku panna insenertehnilisi juveele. See kehtib kindlasti SpaceX rakettide kohta ja ka muude kosmosesõidukite kohta. SpaceX on 2002. aastal Elon Muski asutatud tuntud kosmose ettevõtt, mis projekteerib, ehitab ja saadab orbiidile kosmosesõidukeid.

Kas olete kunagi mõelnud, milliseid masinaid on vaja, et ehitada ja liigutada kosmoserakette?

Kogu maailm jälgib hämmastusega SpaceX uusimaid arenguid, eriti seoses Starship projektiga, mis peaks viima peale Apolo programmi lõppemist esimesed astronaudid Kuule. Suure raketi ehitamiseks ja liigutamiseks on aga vajalikud sama suured ja võimsad masinad. Vaadake ainult kõiki neid töös olevaid masinaid: võimatult kõrge tõstega kraanad, tohutud treilerid, rääkimata kõigist neist raketi ümber toimetavatest korvtõstukitest ja muust tõstetehnikast.

Kõik kosmosetehnika saavutused on alati toetunud mitmesugustele masinatele, mis on oma kategoorias hämmastavad, kuigi ei jõua alati rambivalgusesse. Neid leiab igalt poolt SpaceX testi aladelt ja stardiplatvormidelt, kui veidigi tähelepanelikumalt vaadata.

Vaatasime SpaceX ja Elon Musk sotsiaalmeedia kontosid ja leidsime pilte mitmetest masinatest. Siin on mõned pildid neist, mis on näha Starbase alal Texases, kus asub Starship testimise ja stardiala.

Starship raketi tõstmine stardialusele

See ülesanne on jõukohane ainult maailma ühele suuremale roomikkraanale, nagu LR 11350. See on üle 1000 tonnise tõstevõimega 2021 alguses tarnitud roomikkraana, mille Liebherr ehitas spetsiaalselt Starship raketi stardialusele tõstmiseks.

Kui üliraske kanderakett, mis viib Starship kosmoselaeva orbiidile, on tõstetud stardialusele, tõstetakse Starship ise ettevaatlikult selle otsa.

Kas suudate kokku lugeda, kui palju rattaid on sellel Fagioli treileril?

Üliraske kanderaketi toob kohale eriti raskete vedude jaoks mõeldud Fagioli modulaarne treiler, mille kandevõime on raketi jaks piisav.

Kui parasjagu ei ole vaja vedada rakette, siis veetakse Fagioli treileriga suurt Liebherr kraanat, mida kutsutakse selle teistest kraanadest erinevate noole pikenduste pärast “Frankencrane”.

Kraanad, korvtõstukid, poomtõstukid, teleskooplaadurid ja muud masinad!

Kuna SpaceX ehitab oma kosmoselaevu vertikaalselt, peavad töötajad tegema tööd suurtel kõrgustel. Tugevad kraanad on vajalikud, et tõsta oma kohale 17 terasmahutit (igaüks läbimõõduga 9 meetrit) ja otsakoonus, mis moodustab Starship kosmoselaeva. Samal ajal on vajalikud ultrakõrged poomtõstukid, et töötajad saaksid suurel kõrgusel kõik vajalikud detailid kokku keevitada.

Kuna tähtede poole püüdlemine nõuab lisaks astronautidele ka hulga kõrgustes töötajaid, siis pole mingi ime, et tagasihoidlikumad, masinad nagu erinevad korv- ja teleskooptõstukite mudelid paljudelt tootjatelt (Genie, Manitou, JLG ja teised) on kogu aeg töös Starbase alal.

Mis järgmiseks?

Kuna hetkel on ehitamisel “Mechazilla”, Starship torn, mis peab kinni püüdma stardikiirendi peale starti, siis ootame põnevusega, millist insenertehnilist imet SpaceX alal järgmisena näha saab.

Piltidel: kõrgtehonoloogiline SpaceX skafander ja Starship stardiks valmimas.

Sotsiaalse meedia jagamine:
FacebookTwitterLinkedIn

Lisa kommentaar