Kuidas valida sobivaim kahveltõstuk

Kuidas valida sobivaim kahveltõstuk?

0

Väga paljud ettevõtted, mis toodavad või ladustavad erinevaid kaupu, vajavad nende tõstmiseks ja liigutamiseks kahveltõstukeid. Kahveltõstukeid on mitmeid erinevaid tüüpe, suur hulk neist on mõeldud ainult standardsete kaubaaluste käsitlemiseks. Kõige tuntumad ja pikema ajalooga on vastukaalutõstukid, millel kauba kaal tasakaalustatakse tõstuki osaks oleva massiivse vastukaaluga. Vastukaalutõstukid on võimelised käsitlema väga erinevaid kaupu, nii alustel kui ilma nendeta, muutes need asendamatuks mitmesuguste tootmis ettevõtete jaoks. Samas on vastukaalutõstukid kasutusel ka ladudes ja logistikakeskustes nii autode laadimisel kui sisetranspordi vahenditena. Kuidas aga valida oma ettevõttele sobivaim kahveltõstuk?

Kahveltõstukite jõuallikad

Kahveltõstukite jõuallikaks on kas sisepõlemismootor või elektrimootoritele voolu andev aku.  Sisepõlemismootorid töötavad kas diisliga või gaasiga (LPG), bensiiniga töötavaid tõstukeid ei kasutata nende heitgaaside ohtlikkuse tõttu. Diiseltõstukid on mõeldud töötamiseks ainult välitingimustes, gaasitõstukeid saab kasutada ka siseruumides, kuna nende heitgaasid on üsna puhtad.  Sisepõlemismootoriga tõstukite eeliseks on nende võime pidevalt töötada, kuna tankimine on kiire, samas võivad need ka väga harva töötada, kuna võivad kasutamata pikemat aega seista. Elektritõstukite jõuallikas on kas happeaku või Li-ion aku. Happeakude tehnoloogia on pika ajalooga, lihtne ja töökindel, puuduseks on akude piiratud eluiga ja vajadus akut järjest pikalt laadida. Li-ion akude tehnoloogia võimaldab neid ka lühiajaliselt laadida ning nende eluiga on oluliselt pikem kui happeakudel. Elektritõstukeid saab kasutada nii sise- kui välitingimustes, nende kasutamisel ei eritu kahjulikke ained, küll aga võivad happeakud vajada eraldi laadimisruumi. Väga suurte tõstukite (tõstevõimega üle 10 tonni) jõuallikaks on olnud traditsiooniliselt diiselmootor, kuid sellised tõstukid on saadaval ka elektrilistena. Elektritõstukite soetushind võib olla kõrgem, kuid selle kompenseerivad väiksemad kulutused kütusele ja oluliselt madalamad hoolduskulud.

Kahveltõstukite tõstevõime ja tõstekõrgus

Tõstuki valimisel on kõige peamised parameetrid tõstetava kauba kaal ja vajalik tõstekõrgus. Vastukaalutõstukite tõstevõime on vahemikus 1-52 tonni, tõstekõrgus kuni 7 meetrit. Oluline on meeles pidada, et tulenevalt tõstukite ehitusest nende tõstevõime kauba kõrgele tõstmisel väheneb, et oleks tagatud ohutus ja vältimaks tõstuki ümberminekut. Vastukaalutõstukite manööverdusvõime on väga hea, kuid need vajavad siiski palju ruumi, et koos kaubaga liikuda, samuti on riiulite teenindamiseks vajalikud väga laiad vahed, seega seal eelistatakse laotõstukeid.

Kahveltõstukite rehvid

Traditsiooniliselt on kahveltõstukitel kasutatud õhkrehve, mis pehmendavad vedrustuseta tõstukiga sõitmisel rappumist, kuid samas vähendavad ka tõstukite tõstevõimet ja stabiilsust. Superelastikrehvid on mitmekihilisest kummist, mis samuti pehmendab sõitu, kuid tagab tõstuki suurema stabiilsuse ja jääktõstevõime. Superelastikrehvide puhul ei ole karta rehvi tühjenemisest tekkivaid seisakuid, samuti on nende rehvide eluiga pikem. Vastukaalutõstukitel on kasutusel ka õhukese kummikihiga vöörehvid, kuid need nõuavad väga siledat põrandat ja ei sobi välitingimustesse, küll aga võimaldavad tõstuki väliseid mõõtmeid vähendada. 

Kahveltõstukite tuntumad margid

Kahveltõstukite tootjaid on väga palju, pakutakse erinevate omaduste ja hindadega tõstukeid. Tuntumad tõstukite tootjad on Toyota, Linde, Jungheinrich, Still, Mitsubishi, Kalmar ja paljud teised. Igal tootjal on kasutusel erinevaid lahendusi, et teistest eristuda, samas tuleb ostmisel kaaluda, kas need lahendused on just kõige sobivamad plaanitavaks tööks.  

Samuti tasub meeles pidada ka rahalist aspekti, kuna mõni tehniline lahendus võib olla väga kõrge hinnaga. Üheks võimaluseks säästa on ka kasutatud tõstukite ostmine või tõstukite rentimine. Rendi puhul võivad ühes kuumakses sisalduda kõik vajalikud teenused, mis teeb kulude planeerimise märgatavalt lihtsamaks. 

Mascuse valikust leiab suure hulga väge erinevaid kahveltõstukeid, erinevate omadustega ja laias hinnaskaalas.

 Mascuse kasutatud kahveltõstukid – töökindlad, kvaliteetsed ja jätkusuutlikud masinad teie tegevuse toetamiseks!

Sotsiaalse meedia jagamine:
FacebookTwitterLinkedIn

Lisa kommentaar