Põllumajanduspritsid: tüübid ja kasutamine

Põllumajanduspritsid: tüübid ja kasutamine

0

Põllumajandus, metsandus, aiandus, samuti ka õue või pargi hooldamine eeldab professionaalsust, et saada soovitud tulemus. Professionaalsuse tagab mitte ainult teadmine tehtava töö kohta, aga ka õigete ja sobivate tööriistade, seadmete või masinate kasutamine. Üheks selliseks seadmeks on ka pritsid. Sõltumata sellest, kas kasutatakse uusi pritse või kasutatud seadmeid, peavad need täitma väga hästi oma põhifunktsiooni, aidates kaitsta taimi, pihustades sobival moel herbitsiide, vedelaid väetisi või muid aineid.

Enamus saada olevaid pritse on valmistatud kõige uuemaid kõrgtehnoloogilisi lahendusi kasutades, mis põhinevad tootjate kogemustel ja kasutajatelt saadud tagasisidel. Mascuses on saada kasutatud pritsid erinevatelt tootjatelt, erinevat tüüpi ja spetsifikatsiooniga ning väga erineva hinnaga. Kogu valikut saab vaadata siit

Valiku hõlbustamiseks püüame vastata kõige olulisematele küsimustele: mis on pritsid ja milleks neid kasutatakse? Milline prits ja selle tehnilised parameetrid sobivad kõige paremini põllumajandustöödeks? Mis tüüpi pritsid on põllumeeste seas populaarsed ja mis on nende hind?

Kasutatud pritsid: milleks neid vaja on?

Pritsid on seadmed, mida kasutatakse vedelate ainete (väetised, pestitsiidid jne) pritsimiseks taimedele. Kvaliteetsed ja tehniliselt korras pritsimisseadmed aitavad vähendada pritsitavate ainete kulusid. Pritside tööpõhimõte ja kasutamine tunduvad lihtsad, samas pritside kvaliteet peab vastama Euroopa Liidu nõuetele. Pritside kontrollimine on reguleeritud rahvusvahelise standardiga LST EN 13790 ja selle nõudeid tuleb väga täpselt jälgida, seega on väga soovitav osta kasutatud pritse ainult usaldusväärselt müüjalt.

Pritside populaarsus on viimastel aastatel kasvanud, kuna seadmed on oluliselt uuenenud ja muutunud põllumajanduses peaaegu asendamatuks – tööd saab teha palju kiiremini ja sujuvamalt. Pidevalt kasvav nõudlus põllumajandustoodete järele nõuab ka üha võimsamad masinaid – tootjad püüavad seda saavutada ja põllumehed hindavad seda kõrgelt. Oluline on ka see, et tõhusad ja usaldusväärsete tootjate pritsid võimaldavad säästa tuhandeid eurosid aastas.

Pritside tüübid: millist valida?

Pritside klassifikatsioon on üsna lai – neid saab jagada jõuallikate (manuaalne, mootoriga, traktorilt, autolt, iseliikuv ja lennukilt), otstarbe (väli-, aia- ja universaal), pritsimismeetodi (hüdrauliline, pneumohüdrauliline ja aerosool) järgi. Traktoripritsid, mis koosnevad paagist, pumbast, juhtimise seadmetest, filtritest, düüsidest, paagi täitmise seadmetest ja pritsi välispinna ning raami pesemiseks kasutatavatest seadmetest, on taimekaitsevahendite jaoks kõige sagedamini kasutatavad pritsid.

Mascuse andmetel on kõige nõutumad järgmised pritside tüübid: haagispritsid, iseliikuvad pritsid ja traktorile paigaldatavad ripp-pritsid, seega tasuks neid lähemalt vaadata, kuna kõigil on oma eelised ja puudused, mistõttu kõige sobivamat pritsi ei ole alati lihtne valida.

Järel veetavad haagispritsid

Kõige populaarsemad pritsid, millel on suurema koguse vedelikke mahutav paak, lihtne käsitsemine ja atraktiivne hind.

Haagispritsid on varustatud erinevate süsteemidega, nagu keemiline segamine, veevarustus, filtreerimine, kiire täitmine, töölaiuse märgistamine, vedrustatud raam, traktori rööbastee jälgimine, öine valgustus, mis hõlbustavad oluliselt pritsimise protsessi ja töövoogu. Sellised pritsid töötavad ülimalt sujuvalt, sest traktor tagab hea veovõime ja seega tõhusa töö ka raskemates oludes (näiteks nõlvadel, ebatasasel maastikul jne).

Haagispritse kasutavate põllumeeste sõnul on nende seadmete suurimad plussid, et neid on võimalik kiiresti järgi ja lahti haakida, suured paagid, väike hoolduse vajadus, samas puduseks on kehvem manööverdamine. Tuntud tootjad nagu Hardi, John Deere, Amazone, Enduraplas, Rau jt. püüavad tagada, et kõigil nende toodetavatel pritsidel oleks maksimaalne pritsimise täpsus ja sujuvus.

Kasutatud haagispritsid leiab Mascusest

Iseliikuvad pritsid

Iseliikuvate pritside mahutid võivad olla 2000 kuni 12 000 liitrit ja isegi suuremad. Sellised kasutatud pritsid paistavad silma suurepärase manööverdusvõime ja kaalujaotuse poolest ja on eriti sobivad kasutamiseks väga suurtel aladel.

Põllumehed, kes kasutavad iseliikuvaid pritse rõhutavad, et kõige enam hinnatakse nende kohest valmisolekut  kasutamiseks, suurt paaki ja kõrget kliirensit. Samas on need pritsid vähem mitmekülgsed ja ka kallimad kui muud tüüpi pritsid. Hardi, Challenger, Agrifac, Amazone – need on vaid mõned iseliikuvate pritside tootjad.

Kasutatud iseliikuvad pritsid leiab Mascusest

Traktorile paigaldatavad ripp-pritsid

Traktorile paigaldatavad ripp-pritsid sobivad ideaalselt väiksematele aladele, samas on saadaval ka kuni 4000 liitrise paagiga pritse, mis sobivad ka suurematele pindadele. Sellised kasutatud pritsid paistavad silma säästlikkuse ja väga hea manööverdusvõime poolest, kuid nende paigaldamine ja eemaldamine on oluliselt töömahukam.

Põllumajandustootjad hindavad eriti kõrgelt traktorile paigaldatud ripp-pritside head manööverdusvõimet ja madalat hinda, samuti vähest hoolduse vajadust. Puuduseks on samas paagi maht ja paigalduseks ja maha võtmiseks kuluv aeg. Tootjad nagu Hardi, John Deere, Enduraplas, Amazone jt. püüavad tagada, et traktorile paigaldatavad pritsid vastavad kõrgeimatele kvaliteedistandarditele.

Kasutatud sisseehitatud pritsid leiab Mascusest

Kasutatud pritsid: atraktiivne hind suurendab nõudlust

Pritside kasutamine võimaldab põllumeestel tõhusamalt ja sujuvamalt põllukultuure hooldada. Nii uued kui ka kasutatud pritsid tuleb osta vastavalt rahalistele võimalustele, kuna hinnad on nendel seadmetel väga erinevad. Põllumeeste sõnul on Hardi pritsid ja Amazone pritsid isegi kasutatuna ostes suurepärase kvaliteediga ja neid saab pikka aega kasutada. Samas selleks, et võimalikult kaua kasutada kvaliteetset põllutöömasinat ja selle remondile palju mitte kulutada, on seda vaja kaitsta kahjulike ilmastiku tingimuste eest ja mitte lasta kemikaalidel seda kahjustada.

Külastage Mascus lehte ja leiate kindlasti usaldusväärse, kauakestva, täpse ja sujuva põllumajandus pritsi. 

Sotsiaalse meedia jagamine:
FacebookTwitterLinkedIn

Lisa kommentaar