Kuidas valida kõige sobivam muruniiduk?

Kuidas valida kõige sobivam muruniiduk?

0

Muru seisukord ja välimus aitavad kaasa piirkonnale hooldatud kuvandi loomisele ja on seetõttu väga olulised kodude ja talude omanike ning erinevate ettevõtete või asutuste (koolid, hotellid jne.) juhtide jaoks. Rohelist, hästi hooldatud, korraliku ja tervisliku muru saamiseks on vajalik valida õige ja sobiv muruniitmise tehnika või varustus. Saadaval on väga erinevaid muruniidukeid, nende hulgast parima ja sobivaima valimiseks tuleb teada erinevate tüüpide ja mudelite omadusi ning põhjuseid, miks ja millist tasub osta.

Muruniidukite klassifikatsioon omaduste järgi:

Muruniidukite vajadus erinevateks töödeks on suur ja neid on saadaval mitut erinevat tüüpi. Kõige üldisemalt jagatakse muruniidukid klassikalisteks, traktoriteks ja robotiteks. Tootjad kasutavad ka laiemat klassifikatsiooni jagades muruniidukid nelja suurde rühma vastavalt töörežiimile, lõikeseadmele, niiduki tüübile ja lisavarustuse olemasolule. Enne muruniiduki ostmist tutvuge kindlasti iga tüübi eripäraga.

Muruniidukite liigitus vastavalt lõikeseadmele:

Silindriline tera. Nendel niidukitel pole mootorit ja seetõttu sobivad need ainult väga väikeste muruplatside niitmiseks. Lõikefunktsiooni täidavad silindrilised labad, mis pannakse pöörlema ratastelt saadava jõu abil. Sellise niiduki suurim eelis on muru minimaalne kahjustamine.

Lõiketerad. Need on topelt lõiketeradega muruniidukid, mis võimaldavad muru väga puhtalt ja ühtlaselt niita ja sobivad kogu hooajaks. Ka sellised kasutatud muruniidukid säilitavad oma head omadused – lihtne ja mugav käsitsemine ning juhitavus.

Pöörlevad kettad. Selliste muruniidukite lõikeseadmed koosnevad neljast, kuuest või enamast pöörlevast kettast (mis võivad olla ümmarguse, elliptilise või kolmnurkse kujuga) ja millele on kinnitatud terad. Ketta pöörlemisel hoiab inertsjõud tera selle toimimise suunas. Kui tera terale mõjuv jõud on suurem kui inertsjõud, pööratakse tera kinnitussõrmel ketta pöörlemissuuna vastu. Tugevamate teradega saab lõigata ka peenemaid puid.

Muruniidukite klassifikatsioon jõuallika järgi:

Käsiniidukid. Käsiniidukid sobivad väiksemate alade niitmiseks, kuid suurtel ja ka ebatasastel võib töö muutuda liiga raskeks. Käisniidukite puhul on väga oluline ka selle kaal – mida kergem, seda lihtsam on seda lükata. Suurimad eelised on selles, et käsiniidukid ei tekita müra, ei kasuta kütust ega elektrit ning neid on lihtne hooldada, samas näiteks märjal murul võib olla raske neid lükata. 

Elektrilised niidukid. Need on vaiksed, hõlpsasti kasutatavad niidukid, mis sobivad ideaalselt väikeste rohualade niitmiseks. Need niidukid on vähem manööverdatavad, kuna seda takistab toitejuhe, mille pikkus piirab ka niiduala. Üldiselt on selliseid muruniidukeid üsna ebamugav kasutada, kuna pidevalt tuleb jälgida, et toitejuhe ei jääks lõiketsooni.

Akuga niidukid. Need on tavaliselt hästi juhitavad, kerged, vaiksed, manööverdatavad ja piisavalt võimsad niidukid. Oluline on valida kvaliteetse akuga muruniiduk, mis on piisava mahtuvusega ja kiiresti laetav. Paljude tootjate muruniiduki akusid saab kasutada ka samade tootjate muude seadmete, näiteks sae, hekilõikuri või lehepuhuri jaoks.

Bensiiniga niidukid. Üks populaarsemaid väga suure valikuga ja piisava võimsusega niidukite tüüpe, mida on mugav kasutada ja mis sobivad enamustesse kasutuskohtadesse. Bensiiniga muruniidukid on hästi manööverdatavad ja sobivad ideaalselt ka suurte rohualade niitmiseks.

Automaat niidukid (robotid). Kõige kaasaegsem ja mugavam valik, kus seade suudab iseseisvalt (ilma inimese sekkumiseta) muru niita ja väga hästi kasutada multšimise põhimõtet. Robotid valitakse vastavalt niidetava ala suurusele ja sellel olevatele takistustele, vajadusel piirates seadmete tööala. Robotniidukid võivad olla erineva suuruse ja kaaluga, nendega on võimalik niita ka märga muru, saab valida erineva mahutavusega akusid ja olemas on isegi võimalus niidukit telefoni teel juhtida. Robotniidukid vajavad spetsiaalset laadimisseadet, mille juurde seade ise vajadusel sõidab, kui aku hakkab tühjaks saama. Mascuses on saadaval Husqvarna robotniidukite erinevad mudelid.

Muruniidukite liigitus rohu kogumise järgi:

Küljelt väljaviskega

Kogumismahutiga

Ilma väljavisketa

Uuematel muruniidukitel võib olla ka täiendav muru purustamise süsteem, mis hakib niidetud muru peeneks ja laotab tagasi murupinnale. Tükeldatud taimeosad jäävad mulla pinnale ja toimivad orgaanilise väetisena.

Murutraktorite liigitus: 

Motobloki küljes

Minitraktori küljes. Minitraktoritele saab niidukeid saab paigaldada nii ette, taha kui küljele, samuti võivad need olla järel veetavad.

Iseliikuvad murutraktorid. Neil murutraktoritel on kas manuaalne- või automaat käigukast ja erineva võimsusega sisepõlemismootor. Murutraktorite puhul tuleb kindlasti vaadata ka nende lisafunktsioone: millised on muru väljutamise võimalused, kas on olemas multšimise variant. Murutraktorid on eriti sobivad väga suurte murupindade niitmiseks.

Millised on tuntumad niidukite tootjad?

1. Husqvarna muruniidukid – Husqvarna pakub väga erinevaid muruniidukite tüüpe ja mudeleid, mis sobivad nii suuremate kui väiksemat pindade niitmiseks. 

2. Stiga muruniidukid – Stiga kõige populaarsem niidukitüüp on murutraktorid, mis sobivad väga suurte murupindade niitmiseks.

3. Stihl muruniidukid– Stihli kõige populaarsem niidukitüüp on robotniidukid, mis sobivad ideaalselt kasutamiseks väga erinevates kohtades.

Muruniidukid Mascuses: kulud ja ootused

Muruniidukeid on saadaval väga erineva hinnaga, alates mõnesajast eurost kuni kümnete tuhandete eurodeni, sõltuvalt niiduki tüübist, tehnilistest parameetritest, funktsioonidest ja võimalustest. Mida rohkem mugavusi ja parem niiduki kvaliteet, seda kõrgem on ka hind. Muruniiduki, nagu kõigi muude seadmete ostmisel peaksite kõigepealt teadma, kus ja millise intensiivsusega seadmeid kasutatakse. Kindlasti tuleb arvestada niidukite efektiivsusega, mille määravad mootori võimsus ja konstruktsioon, ajami tüüp ning lõikeseade. 

Mascuses saada olevad muruniidukid on ökonoomsed, vastupidavad, kõrge kvaliteediga ja neid on lihtne hooldada. Valige endale sobivaim muruniiduk siit.

Mascuses on müügil muruniidukid, mis muudavad igas olukorras töötamise lihtsamaks!

Sotsiaalse meedia jagamine:
FacebookTwitterLinkedIn

Lisa kommentaar