Haagissuvila või autoelamu – kumb matkaauto valida?

Haagissuvila või autoelamu – kumb matkaauto valida?

0

Igal aastal kasvab nende inimeste arv, kes veedavad puhkuse matkaautoga reisides. Sõltumatus, vabadus, reisimise lihtsus ja paljud muud eelised veenavad inimesi selliselt puhkust veetma. Kumb on aga parem, kas haagissuvila või autoelamu?

Pooldajaid on kindlasti mõlemal, oma valiku kasuks on neil ka tugevad argumendid. Tuleb tunnistada, et sellele küsimusele ei saagi üheselt vastata, kuna väga palju sõltub ootustest, puhkuse sisust ja eelarvest. Teeme ülevaate mõlema lahenduse võimaluste ja piirangute väljaselgitamiseks.

Autoelamu või haagissuvila – liikuvus ja majutus

Nii autoelamu kui haagissuvila on mõeldud sellise puhkuse veetmiseks, kus ei pea muretsema majutuse hindade, ilmastikutingimuste ja veel paljude muude asjaolude pärast. Võite igal ajal oma peatuskohast lahkuda ja otsida mõnda sobivamat kohta. Selles osas tagavad mõlemad sõidukid erakordse liikuvuse. Samas sõltuvalt puhkuse vormist on ühel või teisel eeliseid. Näiteks ühes kohas 2-3 nädalat peatumine muudab haagissuvila palju praktilisemaks, kuna tekib võimalus autoga ümbruskonda avastada ja haagissuvila juurde tagasi pöörduda. Kui puhkus on lühema paigaoleku ajaga ja sisaldab peatuseid paljudes erinevates kohtades, siis on autoelamu parem valik, kuna peatuda saab ükskõik kus – hädaolukorras isegi maantee äärses parklas või lausa kesklinnas.

Reisimugavus – haagissuvila või autoelamu?

Haagisega sõitmine on alati raskem ja ebamugavam kui lihtsalt autoga sõitmine. Samuti tuleb arvestada, et manööverdamine on oluliselt keerulisem ja mõnes kohas pole üldse võimalik haagisega autoga sõita. Eriti ettevaatlik tuleb olla mägedes sõites – mitte iga auto ei suuda haagist üle mägede vedada. Kuni 3,5-tonnise täismassiga autorongi juhtimiseks ei ole vaja täiendavaid juhilube – piisab B-kategooriast, samas tähendab see, et sõita võib ainult suhteliselt väikese haagissuvilaga. Suurema täismassiga autorongi puhul on vajalik täiendavalt BE kategooria juhiload. Eelneva kogemuseta haagisega sõitmisel vajab see kindlasti harjutamist – eriti parklates või muudes kitsastes kohtades manööverdades.

Hind ja jooksvad kulud – kumb on odavam, kas haagissuvila või autoelamu?

Kui oluline on matkaauto ostmise hind ja jooksvad kulud, tuleks valida haagissuvila, mis on tunduvalt odavam kui isegi kõige lihtsam autoelamu, samuti on kindlustus ja võimalikud remondikulud suhteliselt madalad. Hind sõltub suurel määral konkreetsest mudelist, kuna kasutatud haagissuvilad võivad olla lihtsad ja üsna vanad, samas ka luksuslikud ja peaaegu uued. Vanemate haagissuvilate ostmisel ei tasu vaadata mitte niivõrd valmistusaastat, vaid pigem seisukorda. Paljusid haagissuvilaid hoitakse ideaalses seisukorras, olenemata nende vanusest. Vaatamata ehk veidi aegunud varustusele saab väikese värskenduse järel nendega kohe teele asuda.

Autoelamud on kindlasti oluliselt kõrgema hinnaga. Tuntumad autoelamute kaubamärgid on Mercedes, Renault, Hymer, Ford ja Fiat. Autoelamute hinnad on alusautodest oluliselt kõrgemad. Autoelamutel on tavaliselt kasutusel vastupidavad diiselmootorid, mis vajavad ainult regulaarset hooldust. Kindlasti tasub meeles pidada, et uued ja hästi varustatud autoelamud on sageli isegi kallimad kui luksus- või sportautod. Võimalik on osta ka tavaline sõiduk ja see ümber ehitada autoelamuks, kuid see nõuab kas märkimisväärseid oskusi ja palju aega, kui soovite seda ise teha, või lõppkokkuvõttes samuti suuri investeeringuid, kui soovite sellist tööd tellida.

Mida osta – haagissuvila või autoelamu?

On võimatu üheselt öelda, kumb on parem, kas haagissuvila või autoelamu. Mõlemal sõidukil on oma selged eelised. Haagissuvila on odavam ja kui sellega peatuskohta jõuda, siis on võimalik autoga mugavalt ringi liikuda. Autoelamu on kindlasti mobiilsem ja mitmekülgsem, kuid samas palju kallim osta ja kasutada. Seega tuleb valiku tegemisel arvestada rahalisi võimalusi, samas ka puhkuse veetmise viisi ja ootusi sellele. Mascus pakub laias valikus kasutatud haagissuvilaid ja autoelamuid. Enne lõpliku otsuse langetamiseks tasub Mascuse valik hoolikalt läbi vaadata – võite leida autoelamu või haagissuvila, mis osutub nii heaks võimaluseks, et on võimatu seda mitte osta.

Sotsiaalse meedia jagamine:
FacebookTwitterLinkedIn

Lisa kommentaar